Wymagania ekologiczne

Współcześnie opakowanie często bardziej się liczy niż jego zawartość. Istnieją różne rodzaje opakowań, które mają rozmaite zastosowanie. Wszystkie te wytwory reguluje dyrektywa dotycząca opakowań i związanych z nimi odpadów, którą zatwierdziła Unia Europejska w 1994 roku. Zgodnie z nią wszelkie opakowania przechodzą ekobilans, czyli bilans ekologiczny rozpatrywany na jeden z dwóch sposobów. Pierwszy obejmuje czynniki wyjściowe oraz pośrednie, drugi dotyczy cyklu żywotności produktu, czyli od powstania do utylizacji.

Niestety większość opakowań szkodzi środowisku, na szczęście wielu producentów oraz konsumentów zaczęła korzystać z bardziej przyjaznych środowisku materiałów. Trzeba pamiętać, że jedna foliowa torba rozkłada się od 100 do 400 lat, dlatego każdy z nas powinien poczynić kroki do ograniczenia produkcji tych szkodliwych materiałów. Wystarczy korzystać z wielorazowych reklamówek uszytych z włókna. Wiele ludzi już przestało używać tzw. foliówek, jednak nadal mamy do czynienia z dużą nadprodukcją.

Na niekorzyść środowiska przemawia cena, którą trzeba zapłacić za produkowanie na przykład papierowych torebek w porównaniu do tradycyjnych foliowych. Taka sama sytuacja występuje porównując drogie szkło do taniego plastiku.

Niektóre przedsiębiorstwa poszły na kompromis i zaczęły produkować folie ekologiczne. Jest ich kilka rodzajów. ECOLIN to opakowania do serów, mała i smalcu, PA/PP to filie dla przetwórstwa mięsnego, MAPO/PE dla przetwórstwa drobiarskiego, PET/AL/PE najadają się do pakowania wyrobów cukierniczych oraz kawy, HiCore to zwykłe opakowania foliowe do cukierków, natomiast PWC to skrętne opakowania foliowe do cukierków.

Popularne jest także wyszukiwanie nowych materiałów do produkcji ekologicznych opakowań. Jedna z firm opatentowała opakowania z kukurydzy, które świetnie nadają się do przechowywania lodów i jogurtów. Do produkcji wykorzystuje się PLA, czyli polikwas mlekowy. Nie odstępują swoją funkcjonalnością od opakowań z tworzyw sztucznych, a ich główną zaletą, jest uleganie biodegradacji.

Okazuje się, że nie jest możliwe zupełne wykluczenie tworzyw sztucznych z produkcji opakowań. Ponadto mogłoby to zwiększyć emisję gazów cieplarnianych i przynieść ujemne skutki dla środowiska. Jednak zupełne odejście od sztucznych opakowań przez najbliższe kilkadziesiąt lat nam nie grozi, wręcz przeciwnie. Dlatego powinniśmy się starać ograniczać w korzystaniu ze szkodliwych opakowań oraz sortować śmieci, które przeznaczone są na recykling.